
Hur ska man klä sig?
Om det är kallt är det bra med plagg som andas närmast kroppen, till exempel merinoull. Det kan vara skönt med en tunnare tröja som mellanlager, och yttersta lagret kan vara en vindjacka. Bomull bör man undvika eftersom det samlar på sig vätska där man börjar svettats. Klädseln spelar större roll ju kallare det är. Om du vill springa i ett bomullslinne en varm sommardag kan du göra det. Hur mycket man svettas spelar så klart också roll. Men klädsel, precis som skor, är inte en ursäkt för att inte komma igång.
Viktigt att vila mellan träningarna!!
När du väl har kommit ut kan du börja med att promenera dig varm i lite raskare takt. Spring sedan i 1-minut-intervaller med 1 minut gåvila mellan intervallerna, med totalt 10 minuter löpning. Varva ner genom att gå i cirka 10 minuter. Minst en dag vila behövs mellan löpträningarna. Detta då löpning är väldigt belastande för kroppen och speciellt benhinnorna. Det är ett vanligt misstag att man blir ivrig och trappar upp träningen för snabbt. Många blir skadade på grund av detta. Man kan öka sin träning med cirka 10 procent per vecka, då hinner kroppen vänja sig successivt.
”Handlar bara om att bestämma sig”
Att springa fram på lätta steg med vårsolen i ansiktet ger ett härligt lyckorus. Men om vädret inte blev som man tänkt sig kan det vara väldigt svårt att motivera sig själv att ta sig ut. Det är så klart mycket trevligare om det är fint väder. Men det brukar ofta kännas bra när man väl är ute, det gäller bara att ta sig över tröskeln. Man får försöka tänka att om en timme kan jag sitta hemma i soffan och känna mig duktig för att jag tog mig ut, eller sitta i soffan och känna mig slö. Vilken känsla vill jag ha? Det handlar bara om att bestämma sig.