Ana Strehaljuk

Acai bowl
 
 
 
Jag vet att det är myccket snack om açaí bowls (uttalas: Ah-Sigh-Ee) på sociala medier och även i allmänheten. Så därför tänkte jag dela med mig av mitt favorit receptet på den här goda smoothieskålen.

Så vad är açaí för något? Jo, det är ett litet intensivt mörkt lila superbär som växer i toppen på Acaizeiro palmen i Amazonas. Acaibäret är proppfullt med antioxidanten antocyanin - det är mer än sex gånger så mycket antocyanin i acaibär jämfört med blåbär. Detta superbär är en ren vitaminbomb som innehåller en lång rad mineraler samt omega- 9-fettsyror. Med tanke på dess fantastiska hälsoegenskaper är acaipulvret även ett perfekt vapen för dig att skydda ditt immunförsvar! En açaí bowl är en tjockare smoothie gjord på bäret, som du toppar med bär nötter eller frön och äter med sked.

Açaí går att köpa i fryst form, men det är för det första ganska dyrt ( i jämförelse hur mycket du får i varje påse) och dessutom ganska svårt att få tag på (finns på nätet, i visa  hälsokostbutiker samt i utvalda matvarobutiker). När jag gör min acai bowl använder jag mig i stället av pulverformen açaí som jag har köpt på Ica. Fortfarande ganska dyrt, men mycket billigare i jämförelse med fryst açaí. 

 
För en portion (eller två små) behöver du: 

1 msk açaípulver

1 frystbanan

2 dl frysta bär, typ hallon och blåbär

1/2 dl mandelmjöl

1 msk agavesirap

1 tsk kokosfett (kan uteslutas – men det tillför massa smak!)

Mixa ingredienserna. Du behöver tillsätta mycket lite vätska, för att konsistensen ska vara krämig och inte rinnig. Häll sedan upp smoothien i en skål och toppa med det du gillar. 

Till toppingen kan du ta det du har hemma, men jag använde:

Färsk banan

Färska blåbär

Färska hallon

Jordnötssmör

Hemmagjord granola

Rostade kokoschips

Som sagt detta är ett mycket gott och nyttigt mellanmål, som dessutom går fort att göra. Min stora skål innehåller totat 504 kcal och håller min mage stadig mellan de stora måltiderna och gör att min energi håller en stadig kurva. Ät upp och njut ♥