Ana Strehaljuk

Chiapudding
 
 

Helt plötsligt äter nästa alla Chiapudding (uttalas: Schi-ah) dessutom pratas det och skrivs om chiafrön i var och varannan tidning. Därför tänkte jag nu dela med mig av mitt recpet på en smakrik chiapudding.

Så vad är chiafrön för något? Jo, chia betyder styrka och ett utmärkt namn för detta svartgrå frö. Många tror att chiafrön är ett nytt frö men sanningen är att chia använts sedan urminnes tider av Aztekerna och har sitt ursprung i Mexiko. Chiafrön är glutenfria, dessa frön är sprängfulla av bland annat proteiner, fibrer, mineraler och kalcium. De är rika på Omega 3 och är dessutom rika på antioxidanter som kan hjälpa kroppen att bekämpa fria radikaler och ska, enligt forskningen, kunna motverka cancer. Chiafrön består av gelébildande fibrer som bidrar till att blodsockernivån stiger långsammare.

Chiafrön innehåller inte speciellt mycket smak och kan användas i matlagning, bakning och i drycker, de absorberar upp till tolv gånger sin egen vikt. Det gör att du håller dig mätt längre. Några vanliga saker man kan göra med chiafrön är chiapudding, chiagröt, chiasmoothie, chiapannkakor och chiabröd. Eller så tar du en matsked chiafrön i ett glas vatten varje morgon och kväll.Kroppen kommer att älska det!

Här har jag samlat 7 bra anledningar till varför du ska äta chiafrön.

1. Fröna innehåller en hög halt kostfiber vilket gör den utmärkt för matsmältningen.

2. Chiafrön är perfekt att äta innan eller efter träning då det ger kroppen energi och uthållighet.

3. Chia innehåller fem gånger mer kalcium än mjölk och åtta gånger mer Omega 3 än lax.

4. Chia innehåller sju gånger mer än C-vitamin än apelsiner.

5. Är du allergisk mot ägg eller vegan så är chia en fantastisk ersättare. Blanda chiafrön med vatten och låt stå tills det blir en gel och använd gelen i recept som kräver ägg.

6. Chia stärker hud, hår och naglar.

7. Det unika med chiafrön är hur bra den kan binda vatten vilket hjälper oss att förbättra vätskebalansen.

En snabb frukost eller ett fantastiskt mättande mellanmål som jag mer än gärna gör flera gånger i veckan är olika typer av chiapudding. Det är lättlagat, väldigt gott och dessutom hälsosamt! 

För en portion (eller två små) behöver du:

2 dl valfri mjölk (jag valde osötad mandelmjölk)

3 msk chifrön

1 dl frysta blåbär

1 msk agavesirap

Mixa ingredienserna och låt stå i kylskåpet under natten. Rör gärna om några gånger under tiden den står. Detta räcker till en stor eller två mindre portioner. Jag toppade min chiapudding med med färska blåbär.

Som sagt detta är ett gott och nyttigt mellanmål, som dessutom går fort att göra. Min lilla skål innehåller totat 355 kcal och håller min mage stadig mellan de stora måltiderna och gör att min energi håller en stadig kurva. Ät upp och njut ♥